MICHAEL VEITCH – WACHTRAUM

Artiest info
Website
facebook
Label: Coldbrook Productions
Info: Hemifran

Woodstock, New York: waar in augustus 1969 het legendarische muziekfestival plaatsvond bevindt zich sinds 1999 ook de huidige woonplaats van folkmuzikant Michael Veitch, de artiest die omwille van zijn eerdere politieke carrière naar Bellows Falls in de staat Vermont verhuisde en die ons hier zijn allernieuwste elfde album komt voorstellen. “Wachtraum” is een soort conceptplaat geworden met twaalf eigen composities waarin alle seizoenen van een jaar aan bod zullen komen. De liedjes vormen een combinatie van folk- en popmuziek waarin de gevarieerde emoties en stemmingen die bij elk seizoen horen de toon van het specifieke nummer zetten.

Zoals het hoort begint elk jaar met de allereerste dag oftewel 1 januari en dus zingt Michael Veitch daarover in de als een nummer uit de ‘golden seventies’ klinkende openingstrack “First Day”. Het terugblikken op het voorbije jaar en alle wensen voor het aankomende jaar worden in dit lied bezongen. Februari brengt ons elk jaar opnieuw ‘Valentijnsdag’ en dus mocht deze dag der geliefden ook hier niet ontbreken via de poppy en catchy song “Valentine’s Day” (zie bijgevoegde lyrics video).

Voor maart bedacht Michael Veitch het nummer “Moving Day” met het begin van de lente en “April Fools” gaat daarna zoals het hoort dus over de vierde maand van het jaar. De eerste warme zonnestralen van mei inspireerden hem tot het componeren van de vrolijke song “Sunday Afternoons” terwijl juni en juli worden gebundeld in het voor Amerikanen zeer belangrijke “Happy Fourth Of July”, hoewel hij het in dit nummer ook heeft over de toename van wapengeweld in de Amerikaanse gemeenschap.

“August Nights” begeleidt ons langzaam maar zeker naar het einde van de zomerse vakantieperiode en in de pianoballad “Always Vermont” beschrijft Michael Veitch zijn gevoelens bij het vroege invallen van de duisternis in september in deze kleine Amerikaanse staat. Na dat moment van bezinning en reflectie is het tijd voor een feestje in de maand oktober want er is er ééntje jarig in het uptempo gebrachte nummer “Birthday Oh Birthday” dat u kunt beluisteren op de eerste audiovideo. Het is dan eveneens het ideale ogenblik om afscheid te nemen van de weldoende zomerperiode en dat doet hij in de nostalgische song “Last Days Of Summer” waarin de sound van ‘The Eagles’ doorklinkt.

In november valt er blijkbaar al een eerste vlokje sneeuw in de streek waar Michael Veitch woont want het heeft hem geïnspireerd tot de elfde akoestisch gebrachte song “First Snow Of The Year”. Voor de laatste maand van het jaar waarin Kerstmis de belangrijkste gebeurtenis is componeerde hij de hartverwarmende song “One Wish”, een mooi duet met singer-songwriter Kirsti Gholson waarin de hoopvolle wens wordt geuit om van het volgende jaar nog een beter jaar voor ons allemaal te maken. De warme tenorstem van Michael Veitch en de op akoestische gitaar ontworpen liedjes doen soms denken aan het verhalende werk van troubadours als James Taylor, Pete Seeger en Woody Guthrie.

(valsam)
“For his 11th official record ‘Wachtraum’ the folk singer and songwriter Michael Veitch from Woodstock, New York has composed twelve new songs. It consists of one song per month of the year and tells us about these specific moods and feelings that most of us are getting in these different months and saisons. Very recognizable and on top very professional work from this artist.“ – www.rootstime.be